Dacă ați auzit despre factoring, dar nu știți exact cum funcționează și ce presupune, trebuie să știți că este o formă de finanțare cu ajutorul căreia o firmă se poate dezvolta. Iată care sunt principalele aspecte ale factoringului.
1. Ce este factoringul?
Factoringul este practic vânzarea facturilor cu scadența la termen. Pentru o firmă, factoringul este o opțiune prietenoasă față de metodele tradiționale de finanțare, care oferă companiei dvs. acces rapid la fondurile de care aveți nevoie.
Avantajul factoringului vis-a-vis de alte forme de credit constă în lipsa plății unei dobânzi. De asemenea, nu este nevoie să oferiți nicio garanție în afară de facturile pe care clienții dumneavoastră urmează să vi le achite.
Pur și simplu, firma dumneavoastră vinde facturile, pe care clienții trebuie să vi le achite la termen, către o companie de factoring.
În termen de 24 de ore, compania de factoring emite firmei dvs. un avans care poate ajunge până la 95% din valoarea facturilor. Clienții dvs. vor achita facturile către compania de factoring în condițiile pe care le aveți deja stabilite. Nimic nu se schimbă în afară de adresa de plată.
Grație factoringului scapi de grija termenelor de plată impuse de clienți, care pot varia de la 30 până la 90 de zile sau chiar mai mult. Banii obținuți mult mai rapid de la compania de factoring îmbunătățesc situația financiară a firmei dvs, care de cele mai multe ori depinde de lichidități. Astfel, afacerea dvs se poate dezvolta eficient.
2.Ce tipuri de firme utilizează factoringul pentru finanțare?
Factoringul își are originile în Imperiul Roman, unde factorii îi ajutau pe oamenii de afaceri, în special pe fermieri, să-și dezvolte afacerile. În vremuri mai moderne, factoringul a fost utilizat în industria confecțiilor și a textilelor pentru finanțarea tranzacțiilor, pentru a ajuta proprietarii firmelor să își achite materiile prime și pentru a efectua comenzi mai mari.
Pe lângă măsurile de siguranță pe care le realizează agenții economici, așa cum sunt provizioanele, în zilele noastre, aproape orice industrie la care te poți gândi folosește factoringul. Dintre acestea amintim:
- Transport
- Construcții
- Personal, resurse umane
- Medicală
- Inginerie
- Consultanță
- Media / Marketing
3.Existența unei firme poate depinde de factoring
Atunci când firma dvs. se bazează pe un flux de numerar constant pentru a asigura inventarul și a plăti angajații, clienții care vă plătesc facturile la termen ar putea să vă influențeze decisiv. În funcție de termenele de plată și onorarea lor, poate depinde dacă firma dumneavoastră rămâne în afaceri sau trebuie să se bazeze pe credite sau împrumuturi pentru a menține luminile aprinse.
O companie de factoring vă pot ajuta să eliminați diferența dintre facturile neplătite și să vă țineți sub control finanțele afacerii.
4.Factoringul nu este un împrumut
Important de înțeles este că factoringul nu trebuie confundat cu împrumutul. Atunci când o companie de factoring vă cumpără facturile, banii oferiți în schimbul lor nu trebuie restituiți. Pentru a finanța facturile, compania de factoring vă va percepe un mic comision.
Grație ajutorului financiar rapid de care beneficiați rapid de la compania de factoring vă veți putea plăti distribuitorii în avans și veți putea achiziționa noi mărfuri fără a fi nevoie să solicitați un împrumut sau să plătiți dobândă.